Antiparkinsonika, psychické poruchy u pacientů s Parkinsonovou nemocí a lékové interakce - Prokeš, Michal; Suchopár, Josef (Praktické lékárenství, 2019)
Pacienti s Parkinsonovou nemocí (PN), která je častou neurodegenerativní poruchou, trpí nejen poruchami hybnostmi, ale též duševními poruchami, včetně poruch chování a psychózou. Tyto poruchy jsou těsně spojeny s dopaminergní léčbou PN. I když příznaky těchto poruch jsou známy, řada pacientů pravděpodobně není včas diagnostikována. Dalším problémem jsou lékové interakce, neboť pacienti s PN jsou léčeni pro přidružená onemocnění obvykle jinými lékaři, kteří si nemusejí být vždy vědomi lékových interakcí antiparkinsonik nebo antipsychotik s jinými běžně předepisovanými léky. Tento článek seznamuje lékařskou veřejnost s těmito problémy a ukazuje možná řešení.
Keywords: antiparkinsonika; quetiapin fumarát; kombinovaná farmakoterapie; Antiparkinson Agents; Antipsychotic Agents; Quetiapine Fumarate; lidé; Parkinson Disease; lékové interakce; Parkinsonova nemoc; Drug Therapy, Combination; Humans; Drug Interactions; Mental Disorders; duševní poruchy; antipsychotika