Našli jsme optimální sekvenci v léčbě metastatického kastračně rezistentního karcinomu prostaty? - Svoboda, Tomáš (Urologie pro praxi, 2019)
Narůstající incidence karcinomu prostaty představuje velmi významný socioekonomický problém. U části pacientů dojde k progresi nebo relapsu onemocnění a jeho léčba adrogenní deprivací postupně selhává, nádor přechází do fáze kastrační rezistence. V současnosti v této situaci můžeme použít dva základní léčebné postupy – paliativní chemoterapii docetaxelem či cabazitaxelem a moderní léčbu cílenou na androgenní receptory v podobě abirateron acetátu (AA) a enzalutamidu (ARTA). Cílenou alfa terapii, tj. radium-223, lze sekvenčně uplatnit v případě, že nelze z některých důvodů využít chemoterapii nebo zmíněnou ARTA léčbu. Aktuální indikace přípravku radium-223 říká, že ho lze aplikovat v monoterapii nebo v kombinaci s analogem hormonu uvolňujícího luteinizační hormon (LHRH) k léčbě dospělých pacientů s mCRPC, symptomatickými metastázami v kostech a bez známých viscerálních metastáz, jejichž onemocnění progreduje po nejméně dvou předchozích liniích systémové léčby mCRPC (jiné než analogy LHRH) nebo kteří nejsou způsobilí pro žádnou dostupnou systémovou léčbu mCRPC. Problémem tedy není počet použitých terapeutických linií, kdy většina pacientů je v dobrém celkovém stavu schopna absolvovat 2–3 řady, ale spíše volba optimální sekvence jednotlivých možností. Výhoda převedení z chemoterapie na ARTA a naopak nebyla dosud jednoznačně objasněna a o posloupnosti jednotlivých strategií v klinické praxi je vedena rozsáhlá diskuze.
Keywords: adjuvantní chemoterapie; Chemotherapy, Adjuvant; Molecular Targeted Therapy; Radium; protinádorové látky; Prostatic Neoplasms, Castration-Resistant; nádory prostaty rezistentní na kastraci; Antineoplastic Agents; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; fenylthiohydantoin; Neoplasm Metastasis; metastázy nádorů; Androgen Antagonists; Phenylthiohydantoin; antagonisté androgenů; radium; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; cílená molekulární terapie