Současné klinické využití markerů karcinomu prostaty - Veselý, Štěpán (Onkologie (Olomouc, Print), 2019)
Významné pokroky v poznání biologie karcinomu prostaty s sebou přinesly také rychlý vývoj moderních diagnostických testů. V poslední době byla navržená celá řada nových markerů karcinomu prostaty. Nicméně, s přihlédnutím k současným trendům léčby karcinomu prostaty je zřejmé, že je potřeba spolehlivého markeru, který bude umět rozlišovat nejen maligní a benigní onemocnění prostaty, ale hlavně indolentní a agresivní nádor. Tento článek přináší přehled jak již etablovaných markerů, tak markerů nových a slibných. Některé z nich mají jistě potenciál zlepšit diagnostiku karcinomu prostaty a umožnit určení rizika onemocnění v běžné klinické praxi.
Keywords: tekutá biopsie; Biomarkers, Tumor; Liquid Biopsy; Predictive Value of Tests; Male; lidé; nádorové biomarkery; mužské pohlaví; Prostate-Specific Antigen; prostatický specifický antigen; Humans; prediktivní hodnota testů; nádory prostaty; Prostatic Neoplasms