Karcinom ledviny s nádorovým trombem do pravé srdeční síně - Žemla, Pavel; Vidlář, Aleš; Šantavý, Petr; Študent, Vladimír (Onkologie (Olomouc, Print), 2019)
Karcinom ledviny je nejčastějším primárním nádorem ledviny a Česká republika má z celého světa jeho nejvyšší incidenci. V době diagnózy je u 4–10 % pacientů zaznamenán nádorový trombus prorůstající do dolní duté žíly. Přesto je karcinom ledviny ve většině případů klinicky němý nebo se může projevovat atypickými příznaky. V prezentovaném případu dojde k diagnóze karcinomu ledviny s nádorovým trombem prorůstajícím do pravé srdeční síně náhodně až na základě náhle vzniklé dušnosti. Za spolupráce s kardiochirurgy naše pacientka podstoupila pravostrannou radikální nefrektomii s kavotomií a exstirpací nádorového trombu z pravé srdeční síně. Součástí výkonu bylo zavedení mimotělního oběhu s hlubokou hypotermií. I přes pokročilé stadium nádorového trombu operace proběhla úspěšně a pacientova prognóza je srovnatelná s pacienty, u kterých je nádorový trombus omezen pouze na renální žílu.
Keywords: karcinom z renálních buněk; stupeň nádoru; Cardiac Surgical Procedures; Neoplasm Grading; lidé; koronární trombóza; Carcinoma, Renal Cell; kardiochirurgické výkony; Female; trombektomie; nefrektomie; Thrombectomy; Nephrectomy; ženské pohlaví; Prognosis; Coronary Thrombosis; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Heart Atria; srdeční síně; prognóza