Akutní promyelocytární leukemie PML/RARα pozitivní, typický morfologický nález - kazuistika - Mikulenková, Dana (Onkologická revue, 2019)
Akutní promyelocytární PML/RARAα pozitivní leukemie (APL) je onemocnění laboratorně definované přítomností leukemických promyelocytů v nátěru periferní krve a v aspirátu kostní dřeně a geneticky přítomností fúzního genu PML/RARAα, klinicky pak příznaky z intenzivního krvácení a z diseminované intravaskulární koagulace. Většina vzorků krevního obrazu je u pacientů s APL pancytopenických, výjimečně jsou vstupní vzorky s leukocytózou (častěji u mikrogranulární formy). Přítomné leukemické promyelocyty se od fyziologických buněk odlišují tvarem jádra a granulací. Kazuistika pacienta s hypergranulární formou APL je zaměřena na morfologickou diagnostiku vstupního nálezu a změny v morfologii buněk při relapsech onemocnění.
Keywords: krevní buňky; Recurrence; transplantace periferních kmenových buněk; Bone Marrow Examination; buňky kostní dřeně; Leukemia, Promyelocytic, Acute; akutní promyelocytární leukemie; Peripheral Blood Stem Cell Transplantation; lidé; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; recidiva; vyšetřování kostní dřeně; Treatment Failure; fatální výsledek; Fatal Outcome; neúspěšná terapie; Bone Marrow Cells; kombinovaná farmakoterapie; Histological Techniques; Blood Cells; histologické techniky; Drug Therapy, Combination; Humans