Současná epidemiologická situace spalniček v Evropě - Tkadlec, Tomáš; Vlčková, Jana; Azeem, Kateřina; Zatloukalová, Simona; Holý, Ondřej; Horáková, Dagmar; Kollárová, Helena (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2019)
Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění virového původu s celosvětovým rozšířením. Vyskytují se zejména v zemích s nízkou proočkovaností, to znamená většinou v zemích rozvojových, ze kterých se mohou dále šířit. Pro spalničky vyskytující se naopak v podmínkách vyspělých zemí je typické, že jsou většinou importovány ze zahraničí; neméně významnou skupinu nákaz však tvoří cirkulace viru ve specifických sociálních skupinách osob odmítajících očkování (z náboženských důvodů, důsledkem dezinformací, volby alternativního způsobu života apod.). V posledních letech je v Evropě hlášen několikanásobný vzestup incidence tohoto onemocnění, zejména na Ukrajině, v Rumunsku, Rakousku, Belgii, Německu, Itálii, Španělsku, České republice a dalších zemích. V souvislosti s nárůstem onemocnění spalničkami jsou zaznamenána i četná úmrtí. Nejvýznamnějším způsobem, jak lze vzniku tohoto onemocnění zabránit, je důsledné očkování celé populace podle platného očkovacího schématu.
Keywords: Measles; lidé; Europe; spalničky; Evropa; Humans