Porovnání přínosu FGM a CGM pro jednotlivé klinické situace u pacientů s diabetes mellitus 1. typu - Krčma, Michal (Kardiologická revue, 2019)
Vysoká variabilita glykemie u diabetes mellitus 1. typu vyžaduje přesné a jednoduše použitelné nástroje pro selfmonitoring. Článek popisuje principy a rozdíly fungování přístrojů pro kontinuální (CGM) a okamžitou (FGM) monitoraci glykemie, vč. výhod a nevýhod pro jednotlivé klinické situace, a shrnutí publikovaných klinických studií.
Keywords: CGM; Patient Selection; Blood Glucose; Humans; okamžitá monitorace glykemie; Blood Glucose Self-Monitoring; Hypoglycemia; glykemická variabilita; výběr pacientů; diabetes mellitus 1. typu; lidé; krevní glukóza; Diabetes Mellitus, Type 1; selfmonitoring glykemie; diabetes mellitus 2. typu; kontinuální monitorace glykemie; FGM; hypoglykemie; Diabetes Mellitus, Type 2