Intradurálne extramedulárne nádory chrbtice - Moják, Pavol; Filip, Michal; Linzer, Petr; Jurek, Patrik; Mitaľ, Miloš; Švehlák, Adam; Trenzová, Kateřina (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2019)
Intradurálne extramedulárne nádory predstavujú pomerne malú skupinu spomedzi všetkých nádorov CNS. V tejto práci sú popísané ich najčastejšie typy, etiológia, makroskopická a histologická charakteristika, klinické prejavy, dia gnostika a liečba. Popisuje klinické výsledky pri jednotlivých operačných postupoch a ich vplyv na stabilitu chrbtice, radikalitu resekcie a výsledný neurologický stav pa cienta. Rozoberá dôležitosť predoperačnej prípravy, plánovania, polohy pa cienta počas operácie, perioperačnej medikamentóznej liečby a využitia možností prístrojového vybavenia. Hodnotí ich vplyv na pooperačný priebeh, možné komplikácie a celkovú prognózu pa cienta. Tieto aspekty práca hodnotí predovšetkým pri najčastejších typoch intradurálnych extramedulárnych nádorov, a to pri nádoroch nervových obalov a meningeóme. Stručne sú popísané aj menej časté nádory. V diskusii a závere práce sú zhrnuté jednoduché a stručné odporúčania týkajúce sa dia gnostiky a liečby intradurálnych extramedulárnych nádorov, ktoré sú zamerané na zlepšenie efektu liečby a minimalizovanie rizika vzniku komplikácií v súlade s dostupnými štúdiami.
Keywords: nádory míchy; meningeom; Diagnosis, Differential; lidé; Meningioma; neurochirurgické výkony; Neurilemmoma; neurilemom; Humans; Histological Techniques; diferenciální diagnóza; histologické techniky; Spinal Cord Neoplasms; Neurosurgical Procedures