Genetické a neurobiologické aspekty komorbidního výskytu poruch autistického spektra a epilepsie - Danhofer, Pavlína; Horák, Ondřej; Aulická, Štefánia; Česká, Katarína; Pejčochová, Jana; Fajkusová, Lenka; Ošlejšková, Hana (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2019)
Poruchy autistického spektra (PAS) se řadí mezi neurovývojové a neuropsychiatrické poruchy s klinickou manifestací v dětském věku. V posledních letech se tato porucha dostává do popředí vědeckého zájmu, a to především z důvodu narůstající prevalence až na 1/68 v roce 2014. Odhalují se genetické příčiny poruchy a patofyziologické mechanizmy, které by se na rozvoji PAS mohly podílet. Komorbidní výskyt s epilepsií je poměrně častý, a to až ve 46 % případů. Práce shrnuje dosavadní poznatky v této oblasti se zaměřením na hypotézu excitačně-inhibiční nerovnováhy. Jsou probrány i některé genetické příčiny PAS a současné možnosti diagnostiky.
Keywords: Epilepsy; poruchy autistického spektra; Child; Autism Spectrum Disorder; retrospektivní studie; epilepsie; Humans; komorbidita; lidé; Comorbidity; Retrospective Studies; dítě