Roztroušená skleróza a těhotenství z pohledu gynekologa – možnosti asistované reprodukce - Hanulíková, Petra; Mardešić, Tonko (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2019)
Incidence RS stoupá, a to zejména u mladých žen (20 -40let). Se zvyšující se incidencí nemoci stoupají i naše zkušenosti s vedením těhotenství u těchto pacientek. V průběhu gravidity dochází průběžně k poklesu rizika relapsů, zvláště ve III. trimetru. Po porodu se po přechodném zvýšení (3 měsíce) aktivita nemoci vrací zpátky k hodnotám před graviditou. Použití „disease modifying therapy“ (DMT) u žen s RS vede ke klinické stabilizaci choroby, čímž tvoří ideální podmínky pro plánovanou koncepci. Pacienti s RS mohou v období léčby DMT použít většinu antikoncepčních metod. Průběh onemocnění RS není těhotenstvím negativně ovlivněn, péče o těhotné a perinatální výsledky jsou srovnatelné s běžnou populací. Vzhledem k četnosti poruch plodnosti v populaci se tato problematika dotýká i pacientek s RS, kdy v období stabilizace choroby lze metod asistované reprodukce využít.
Keywords: Female; Pregnancy; Parturition; těhotenství; porod; Multiple Sclerosis; Reproductive Techniques, Assisted; asistovaná reprodukce; Pregnancy Complications; Humans; lidé; ženské pohlaví; roztroušená skleróza; komplikace těhotenství