Léčba relabující/refrakterní akutní lymfoblastické leukemie dnes a zítra - Hrabovský, Štěpán; Folber, František; Doubek, Michael (Klinická onkologie, 2019)
Východiska: V posledních letech dochází k řadě pokroků v dia gnostice a léčbě relabující a refrakterní akutní lymfoblastické leukemie (ALL), objevu nových léků a jejich postupnému zavádění do denní praxe. Nové monoklonální protilátky a imunokonjugáty proti antigenům CD19 a CD22 vykazují v porovnání se standardními cytostatiky vysokou účinnost a výhodu nižší toxicity. Do klinického používání v indikaci relabované/ refrakterní ALL se již dostaly dva léky z této skupiny – blanitumomab a inotuzumab ozogamicin. Díky ponatinibu a dalším tyrozinkinázovým inhibitorům vyšších generací je možné u Ph-pozitivní ALL redukovat dávky cytostatik intenzivních chemoterapeutických režimů, dokonce svojí účinností začínají pomalu zastiňovat význam alogenní transplantace hematopoetických buněk. Zatím je jejich indikace stále omezena na relabovanou/ refrakterní ALL, v rámci klinických studií je však lze použít i v primoléčbě. Do klinického užití se dostává zcela nová skupina "živých" léků v podobě T lymfocytů s chimérickým receptorem vytvořených genetickou manipulací nativních lidských buněk. Tyto lymfocyty jsou v podstatě in vitro trénovanými zabijáky leukemických blastů. Jejich účinnost je na poli léčby relabované/ refrakterní ALL sice dosud nevídaná, zato ale vykoupená značnou toxicitou, především syndromem z uvolnění cytokinů. Ruxolitinib, mTOR inhibitory, bortezomib a další léky pro tzv. cílenou terapii ALL jsou ve fázi klinického hodnocení. Cíl: Tento článek přináší souhrn novinek v léčbě relabující a refrakterní ALL.
Keywords: Recurrence; monoklonální protilátky; protinádorové látky; tyrosinkinasy; klinická studie jako téma; akutní lymfatická leukemie; recidiva; Clinical Studies as Topic; Immunotherapy; Antineoplastic Protocols; lidé; Humans; imunoterapie; protokoly protinádorové léčby; chimerické antigenní receptory; Antibodies, Monoclonal; Precursor Cell Lymphoblastic Leukemia-Lymphoma; Protein-Tyrosine Kinases; nelarabin; Antineoplastic Agents; Receptors, Chimeric Antigen