Quality of life and depression in adults with repaired complex cyanotic congenital heart disease in the Czech Republic - Rubáčková Popelová, Jana; Živná, Renata; Tomková, Markéta; Tomek, Jakub (Cor et Vasa (Brno), 2019)
Úvod: Zajištění dobré kvality života je důležitý cíl léčby pacientů s komplexní cyanotickou vrozenou srdeční vadou (VSV). V literatuře však neexistuje shoda o kvalitě života těchto pacientů. Cílem naší studie bylo zhodnocení kvality života a výskytu depresí u dospělých s původně komplexní cyanotickou VSV v dlouhodobém odstupu od operace. Metody: Vyšetřili jsme celkem 212 dospělých po operaci komplexní cyanotické VSV a 86 zdravých kontrol pomocí dotazníku hodnocení kvality života SF-36 a Zungova dotazníku hodnocení deprese. Všichni pacienti byli dále dotázáni na subjektivní hodnocení vlivu VSV na jejich život, na fyzické aktivity, funkční třídu NYHA, vzdělání, zaměstnání, počet dětí a všichni podstoupili echokardiografické vyšetření. Výsledky byly srovnány se skupinou 32 neoperovaných pacientů s komplexní cyanotickou VSV, jejichž výsledky jsme publikovali v minulosti. Výsledky: Výskyt deprese se významně nelišil mezi skupinou operovaných s VSV a zdravými kontrolami. Těžká deprese byla u 8,5 % pacientů s operovanou komplexní cyanotickou VSV a u 7 % zdravých kontrol (p = 0,816). Mezi neoperovanými pacienty s perzistující cyanózou byl výskyt těžké deprese významně vyšší (28,1 %) oproti operovaným (p = 0,003). Kvalita života hodnocená pomocí dotazníku SF-36 se významně nelišila mezi pacienty s operovanými komplexními VSV a kontrolami, kromě horšího vnímání obecného zdraví, hodnocení fyzických funkcí a fyzického omezení činností. Závěr: Pacienti s operovanou komplexní cyanotickou VSV mají v dospělosti dobrou kvalitu života, srovnatelnou s kontrolní skupinou zdravých jedinců, zatímco neoperovaní pacienti s perzistující cyanózou u komplexní VSV mají významně vyšší počet depresí.
Keywords: Heart Defects, Congenital; kvalita života; vrozené srdeční vady; lidé; Quality of Life; Surveys and Questionnaires; deprese; Depression; Humans; průzkumy a dotazníky