Alternating bundle-branch block in acute coronary syndrome - Avsec, Matic; Fister, Misa; Noč, Marko; Radsel, Peter (Cor et Vasa (Brno), 2019)
Kontext: Alternující blokáda levého a pravého raménka Tawarova (raménková blokáda) často "rozostřuje" ischemické změny na elektrokardiogramu. I když se toho o alternující blokádě levého a pravého raménka Tawarova příliš neví, může být pro klinickou praxi významná. Kasuistika: Popisujeme případ muže s potvrzenou blokádou levého Tawarova raménka (left bundle-branch block, LBBB), u něhož při akutním koronárním syndromu došlo k rozvoji blokády pravého Tawarova raménka (right bundle-branch block, RBBB). Koronarogram prokázal subtotální proximální stenózu ramus interventricularis anterior (RIA), která byla řešena implantací stentu. Po perkutánní koronární intervenci došlo k vymizení RBBB a znovuobjevení LBBB. Možným důvodem pro alternující raménkovou blokádu v popisovaném případu je nový zdroj komorových impulsů po počáteční farmakoterapii. Nově vzniklá RBBB je záhadnou klinickou entitou, často spojenou s akutním infarktem myokardu. Blokádu pravého Tawarova raménka lze přidat k infarktu myokardu s elevacemi úseku ST jako rovnocennou indikaci k urgentní reperfuzní léčbě. Proč by si měl být lékař na oddělení urgentního příjmu vědom popsané možnosti? Alternující raménková blokáda může ukazovat na reperfuzi, které vyžaduje změnu léčebného postupu u pacienta s akutním koronárním syndromem.
Keywords: výsledek terapie; Coronary Angiography; Middle Aged; Percutaneous Coronary Intervention; mužské pohlaví; blokáda Tawarova raménka; akutní koronární syndrom; Humans; Bundle-Branch Block; koronární angiografie; Male; Treatment Outcome; Acute Coronary Syndrome; lidé; koronární angioplastika; lidé středního věku