Laparoscopic liver resection for alveolar echinococcosis - Farkašová, Martina; Kunovský, Lumír; Procházka, Vladimír; Husa, Petr; Blažek, Josef; Poredská, Karolina; Mazanec, Jan; Vojvodová, Alexandra; Andrašina, Tomáš; Kala, Zdeněk (Gastroenterologie a hepatologie, 2019)
Echinokokóza je ve střední Evropě vzácně se vyskytující parazitární onemocnění. Nejčastěji postiženým orgánem jsou játra. Existují dva typy této nemoci, cystická a alveolární echinokokóza, které se také liší v terapii. Radikální chirurgická resekce zůstává metodou volby v léčbě alveolární formy. Prezentujeme případ 40leté pacientky s alveolární formou echinokokózy, která podstoupila úspěšnou laparoskopickou resekci 5. segmentu jater. Laparoskopická technika se všemi svými výhodami oproti otevřené chirurgii představuje bezpečnou a efektivní léčbu vybraných typů echinokokových jaterních ložisek. Jedná se o miniinvazivní chirurgický přístup, který snižuje pooperační diskomfort, umožňuje časnou pooperační rekonvalescenci a lepší kosmetický efekt.
Keywords: játra; Magnetic Resonance Imaging; magnetická rezonanční tomografie; Humans; laparoskopie; Female; dospělí; výsledek terapie; lidé; echinokokóza jater; jaterní resekce; Adult; ženské pohlaví; Liver; Positron Emission Tomography Computed Tomography; Treatment Outcome; Echinococcosis, Hepatic; Laparoscopy; PET/CT