Ektopický pankreas jako zdroj krvácení do horní etáže trávicího traktu - Vacík, Michal; Shon, Filip; Řežábek, Miroslav (Gastroenterologie a hepatologie, 2019)
Diferencovanou pankreatickou tkáň mimo běžnou lokalizaci – ektopický pankreas (EP) – můžeme nalézt v celém průběhu trávicího traktu, nejčastěji pak ve stěně žaludku, duodena a jejuna. Vývoj ektopického pankreatu není v současné době plně objasněn. Jeho incidence se pohybuje mezi 0,55 a 13,70 % a vyskytuje se častěji u mužů. Z histologického hlediska dominuje typ 1 dle Heinrichovy klasifikace – tedy s aciny, dukty i endokrinní složkou pankreatu. Většina případů je asymptomatických. K prezentaci symptomů vedou až větší ložiska. Je-li léze symptomatická, krvácení jako příznak ektopického pankreatu nebývá časté. V první ze zmíněných kazuistik byl EP žaludku důvodem anemického syndromu u pacientky středního věku. V druhém případě pak popisujeme akutní krvácení z léze lokalizované subpapilárně v oblasti D2 duodena. Diferenciální diagnostika nebývá jednoduchá a v obou našich případech až chirurgická resekce s následným histologickým vyšetřením stanovila definitivní diagnózu.
Keywords: chirurgie trávicího traktu; gastrektomie; Biopsy; Humans; gastrointestinální endoskopie; lidé středního věku; Gastrectomy; histologické techniky; Female; Aged; výsledek terapie; Histological Techniques; senioři; lidé; Diagnostic Imaging; pankreas; biopsie; Pancreas; laparotomie; choristom; Laparotomy; ženské pohlaví; Male; gastrointestinální krvácení; Middle Aged; Gastrointestinal Hemorrhage; Treatment Outcome; Choristoma; diagnostické zobrazování; mužské pohlaví; Endoscopy, Gastrointestinal; Digestive System Surgical Procedures