Vaskulární a psychosociální rizikové faktory mírné kognitivní poruchy – pilotní studie - Janoutová, Jana; Kovalová, Martina; Ambroz, Petr; Machaczka, Ondřej; Zatloukalová, Anna; Němček, Kateřina; Mrázková, Eva; Košta, Oto; Janout, Vladimír (Praktický lékař, 2019)
Mírná kognitivní porucha je porucha kognitivních funkcí, která je přechodnou fází mezi kognitivními změnami u fyziologického stárnutí a časnou demencí. Amnestická forma mírné kognitivní poruchy je považována za prekurzor Alzheimerovy choroby. Předpokládá se, že pravděpodobnost jejího vzniku zvyšují stejné rizikové faktory jako u Alzheimerovy choroby. Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity ve spolupráci s Ústavem živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd ČR spolupracuje na epidemiologické studii případů a kontrol zabývající se identifikací nejvýznamnějších rizikových faktorů mírné kognitivní poruchy. Cílem projektu je posoudit vliv vybraných potenciálních rizikových na vznik této choroby. Z dosavadních analýz dat pilotní studie byl zjištěn statisticky významný rozdíl v pohlaví, zaměstnání, z psychosociálních faktorů pak u návštěvy divadla. Žen s kognitivním deficitem bylo 1,6krát více než mužů a potíže s pamětí se u nich projevily o 3 roky dříve.
Keywords: rizikové faktory; kognitivní dysfunkce; Dementia; demence; Humans; Risk Factors; průzkumy a dotazníky; lidé; Cognitive Dysfunction; Pilot Projects; pilotní projekty; Surveys and Questionnaires