Duální antiagregace po akutním koronárním syndromu - Ošťádal, Petr; Mates, Martin (Farmakoterapeutická revue, 2019)
Nemocný po akutním koronárním syndromu je ve velmi vysokém riziku další ischemické kardiovaskulární příhody. Antitrombotická léčba, a především podávání kyseliny acetylsalicylové společně s inhibitorem P2Y12 v rámci tzv. duální antiagregace je jedním ze základních pilířů léčby po akutním koronárním syndromu. Bylo opakovaně prokázáno, že tento postup snižuje riziko další koronární příhody, ale i riziko nekoronárních kardiovaskulárních příhod, či dokonce celkové mortality. Článek přináší přehled literární evidence pro duální antiagregaci po akutním koronárním syndromu a shrnuje možnosti antiagregační léčby a současná doporučení.
Keywords: antagonisté purinergních receptorů P2Y; prasugrel hydrochlorid; inhibitory agregace trombocytů; Humans; klopidogrel; Acute Coronary Syndrome; lidé; ticagrelor; akutní koronární syndrom; Ticagrelor; Purinergic P2Y Receptor Antagonists; Platelet Aggregation Inhibitors; Clopidogrel; Prasugrel Hydrochloride; Aspirin; Drug Therapy, Combination; kombinovaná farmakoterapie