Udržovací léčba schizofrenie dlouhodobě působícími injekčními antipsychotiky – práce s pacienty a rodinnými příslušníky - Ustohal, Libor (Psychiatrie pro praxi, 2019)
V článku je diskutován význam edukace pacientů se schizofrenií a jejich rodinných příslušníků při zahájení terapie a v průběhu udržovací léčby dlouhodobě působícími injekčními antipsychotiky. Předně je důležité vybrat vhodnou subpopulaci pacientů pro tento způsob léčby. Edukaci by měl provádět zkušený profesionál, který má sám k této léčbě pozitivní postoj. V průběhu diskuze je třeba s pacienty a jejich rodinnými příslušníky probrat výhody (ale také nevýhody) terapie dlouhodobě působícími injekčními antipsychotiky spíše než se zaměřit jen na způsob aplikace. Edukovat je vhodné i další členy terapeutického týmu. V edukaci je třeba pokračovat po celou dobu léčby, protože jedině tak lze dosáhnout lepších a stabilnějších výsledků celé terapie.
Keywords: Delayed-Action Preparations; haloperidol; flufenazin; udržovací chemoterapie; Schizophrenia; Risperidone; olanzapin; risperidon; injekce; Haloperidol; Fluphenazine; klopenthixol; Antipsychotic Agents; léky s prodlouženým účinkem; Flupenthixol; Humans; Clopenthixol; Injections; flupenthixol; schizofrenie; antipsychotika; Maintenance Chemotherapy; lidé; Olanzapine