Spalničky – reálná hrozba dnešní doby? - Kukrálová, Lenka; Sedláček, Dalibor; Švecová, Miroslava (Pediatrie pro praxi, 2019)
Spalničky patří k nejnakažlivějším infekčním nemocem. Mohou mít u dětí i dospělých velmi závažný průběh. Za posledních 5 let se v České republice (ČR) vyskytly již tři velké epidemie i přesto, že se v naší zemi proti tomuto onemocnění povinně očkuje již od roku 1969. Vzhledem k narůstajícímu cestovnímu ruchu lze očekávat, že se s importovanými spalničkami budeme setkávat i v budoucnu. Přibývá však i počet neočkovaných dětí, čímž se reálně zvyšuje riziko autochtonního šíření spalniček v populaci. V tomto článku se autoři zaměřili na klinickou problematiku spalniček, epidemiologické údaje, historii vakcinace a doporučené postupy, doplněné zajímavými kazuistikami z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny Fakultní nemocnice v Plzni. Zároveň chtějí autoři tímto článkem poukázat na skutečnost, že spalničková hrozba se nevyhýbá ani zdravotníkům, kteří proti této nákaze nemusí být vždy dostatečně chráněni.
Keywords: spalničková vakcína; Infant; předškolní dítě; odmítnutí očkování; Measles-Mumps-Rubella Vaccine; mladý dospělý; vakcinace; lidé; spalničky; Measles; Vaccination; Vaccination Refusal; Vaccination Coverage; Male; kojenec; sérologické testy; Young Adult; Child, Preschool; Morbillivirus; Serologic Tests; mužské pohlaví; vakcína proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám; Measles Vaccine; pokrytí očkováním; Humans