Farmakoterapie u primárních bolestí hlavy - Ryzí, Michal (Pediatrie pro praxi, 2019)
Děti s bolestí hlavy jsou velmi častými pacienty v ambulancích dětských lékařů. Primární bolesti hlavy přes svůj benigní charakter výrazně negativně ovlivňují kvalitu života těchto dětí. Dětský věk je specifický nejen průběhem jednotlivých atak, ale zejména i možnostmi léčby. Článek seznamuje s aktuálními možnostmi klasifikace primárních bolestí hlavy a možnostmi akutní a profylaktické terapie a odlišnostmi od terapie a diagnostiky používané u dospělých pacientů.
Keywords: Anticonvulsants; cyproheptadin; Humans; dítě; Headache Disorders, Primary; antikonvulziva; pizotylin; Child; sumatriptan; Tension-Type Headache; tenzní bolesti hlavy; Cyproheptadine; Sumatriptan; Amitriptyline; lidé; bolesti hlavy; beta blokátory; migréna; antiflogistika nesteroidní; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; Headache; amitriptylin; Migraine Disorders; Pizotyline; Adolescent; Pain Management; Metoclopramide; management bolesti; metoklopramid; Adrenergic beta-Antagonists; mladiství; primární bolesti hlavy