Nová perorální antidiabetika - Sechser, Tomáš (Via practica, 2004)
Léčba perorálními antidiabetiky je nedílnou součástí komplexní léčby diabetiků 2. typu. Skupina perorálních antidiabe-tik, která jsou u nás k dispozici, se stále rozšiřuje. Vedle „klasických“ biguanidů a derivátů sulfonylurey, které zůstávají základními kameny farmakoterapie diabetiků 2. typu, vstupují na náš farmaceutický trh zcela nové skupiny: meglitinidy a thiazolidindiony (glitazony). Zařazování těchto slibných farmak do komplexní terapeutické intervence diabetiků je ovšem spojeno s vyššími přímými náklady na léčbu a tím i nutně s vyššími nároky na jejich skutečně racionální pou-žívání.
Keywords: biguanidy; REPAGLINID; ACARBÓZA; meglitinidy; Dosage Forms; Tolbutamide; lékové formy; Sulfonylurea Compounds; tolbutamid; benzamidy; thiazolidindiony; Diabetes Mellitus, Type 2; Rosiglitazone; alfa-glukosidasy; Benzamides; diabetes mellitus 2. typu; nateglinid; Nateglinide; rosiglitazon; alpha-Glucosidases; Thiazolidinediones; hypoglykemika; lidé; Glipizide; deriváty sulfonylurey; Humans; Biguanides; Hypoglycemic Agents; sulfonylmočovinové sloučeniny; glimeprid; glipizid; perorální antidiabetika