Chronická migréna - Nežádal, Tomáš (Neurologie pro praxi, 2019)
Chronická migréna je velmi častým neurologickým onemocněním, již prevalence v populaci a zdravotní omezení řadí na třetí místo za cerebrovaskulární příhody a těsně za demence. Podle nejnovější Mezinárodní klasifikace bolestí hlavy (ICHD-3) je zařazena jako samostatný podtyp migrény a je definována nejméně 15 dny s bolestí hlavy v měsíci, z nichž v 8 a více má charakter migrény. Onemocnění je často farmakorezistentní a provázené terapeutickým nihilizmem. V současné době však může správná diagnostika vést k novým možnostem terapie, jako jsou CGRP protilátky nebo neurostimulační metody.
Keywords: chronická nemoc; Chronic Disease; antagonisté CGRP receptorů; migréna; Calcitonin Gene-Related Peptide Receptor Antagonists; lidé; transkutánní elektrická neurostimulace; botulotoxiny typu A; Migraine Disorders; elektrická stimulace; Botulinum Toxins, Type A; Humans; Transcutaneous Electric Nerve Stimulation; Electric Stimulation