Obtížný temperament v raném dětství - Bajgarová, Zdeňka; Stuchlíková, Iva (Československá psychologie, 2019)
Studie představuje historii, různá pojetí a měření tzv. obtížného temperamentu; termínu, který zastřešuje ranou náchylnost k negativním emocím a dysregulaci. Obtížný temperament je spojen s vyšší mírou stresu, úzkosti a deprese rodičů a se sníženou vnímanou rodičovskou zdatností a zhoršenou kvalitou partnerského vztahu. V kojeneckém období souvisí obtížný temperament s nižší senzitivitou a vyšší restriktivitou matky. Je prediktorem vývojových obtíží, ovlivňuje je jak přímo, tak nepřímo skrze svůj negativní vliv na rodičovskou péči. V závěru studie jsou představeny různé modely interakcí mezi obtížným temperamentem, rodičovsvím a vývojem dítěte.
Keywords: Temperament; poruchy chování u dětí; Emotions; rodičovství; Infant; výchova dítěte; Psychological Techniques; Child Rearing; Child Development; vztahy mezi rodiči a dětmi; vývoj dítěte; emoce; lidé; Parenting; rodiče; Child Behavior Disorders; Parents; temperament; kojenec; Parent-Child Relations; psychologické techniky; Humans