Patologie cholangiocelulárního karcinomu - Hrudka, Jan; Oliverius, Martin; Gürlich, Robert (Časopis lékařů českých, 2019)
Cholangiocelulární karcinom (CCC) je prognosticky nepříznivým zhoubným nádorem jater, jaterních i mimojaterních žlučovodů a žlučníku. Článek představuje shrnutí problematiky CCC z pohledu patologa; kromě klasického popisu makroskopické a mikroskopické morfologie se věnuje rozdělení CCC na intrahepatální (periferní) a hilový či extrahepatální subtyp, přičemž tyto typy nádorů mají odlišné morfologické a molekulární vlastnosti i rozdílnou prognózu, mj. s ohledem na rozdílné možnosti chirurgického odstranění. Hilový a extrahepatální CCC pak sdílejí biologické vlastnosti s duktálním adenokarcinomem pankreatu. Článek dále obsahuje přehled různých typů prekancerózních lézí žlučových cest, představuje novinky v 8. vydání klasifikace TNM týkající se nádorů žlučových cest a shrnuje problematiku praxe histopatologické diagnostiky CCC včetně přehledu imunohistochemických metod a tématu peroperační histologické diagnosticky CCC ve zmraženém řezu.
Keywords: žlučové cesty; žlučník; Bile Ducts; Gallbladder; Cholangiocarcinoma; Neoplasm Metastasis; cholangiokarcinom; Biopsy; biopsie; Diagnosis, Differential; lidé; imunohistochemie; metastázy nádorů; Immunohistochemistry; Precancerous Conditions; prekancerózy; Humans; diferenciální diagnóza