Dlouhodobé účinky individuální kardiorehabilitace u pacientů s ischemickou chorobou srdeční - Kincl, Vladimír; Panovský, Roman; Máchal, Jan; Jančík, Jiří; Kukla, Pavel; Dobšák, Petr (Cor et Vasa (Brno), 2018)
Úvod: Pozitivní vliv kardiorehabilitace byl opakovaně popsán a je dobře znám z hlediska krátko- a střednědobého časového úseku. Méně je známo o dlouhodobých účincích u pacientů s chronickou stabilní ischemickou chorobou srdeční. Cíl: Cílem práce bylo vyhodnocení dlouhodobého účinku individuální kardiorehabilitace u pacientů s ischemickou chorobou srdeční. Metodika: Sto padesát dva pacientů se stabilní ischemickou chorobou srdeční bylo retrospektivně rozděleno do dvou skupin podle dodržování doporučení stran individuální fyzické aktivity, bez ohledu na absolvování vedeného tréninku kardiorehabilitace. Skupina IT+, která prováděla individuální trénink podle doporučení, byla srovnávána s pacienty, kteří toto odmítli (skupina IT-). Průměrná délka sledování dosahovala 12,7 roku. Výsledky: Individuální trénink neměl žádný vliv na délku přežití po úpravě na další faktory, ale multivariantní analýza ukázala významnou souvislost mezi výskytem kardiálních příhod, jako jsou infarkt myokardu, nestabilní angina pectoris, koronární revaskularizace a hospitalizace pro srdeční selhání: HR (95 % CI) 0,51 (0,30-0,89); p = 0,017. Závěr: Domácí kardiorehabilitace a pravidelná fyzická aktivita významně snižují dlouhodobou kardiální morbiditu u pacientů s chronickou ischemickou chorobou srdeční.
Keywords: Myocardial Ischemia; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Kaplanův-Meierův odhad; mužské pohlaví; Exercise Therapy; adherence pacienta; Statistics as Topic; výsledek terapie; terapie cvičením; Treatment Outcome; Patient Compliance; ischemická choroba srdeční; ženské pohlaví; statistika jako téma; lidé; analýza přežití; Aged; senioři; Male; Survival Analysis; Kaplan-Meier Estimate; Female