Impact of the radial versus femoral access for primary percutaneous intervention on smoking cessation rates: A paradoxus between the health related quality of life and smoking quitting? - Deveci, Bulent; Ozeke, Ozcan; Gul, Murat; Acar, B; Cetin, E. Hande Ozcan; Burak, Cengiz; Cay, Serkan; Topaloglu, Serkan; Aras, Dursun; Ilkay, Erdogan (Cor et Vasa (Brno), 2018)
Kontext: Zanechání kouření je potenciálně nejúčinnějším opatřením v rámci sekundární prevence a po akutním infarktu myokardu s elevacemi úseku ST (STEMI) sice zlepšuje prognózu, nicméně více než polovina pacientů po STEMI nadále kouří. Bylo prokázáno, že povědomí o závažnosti onemocnění a krátkodobý pobyt v nemocnici po zařazujícím STEMI jsou spojeny s kuřáctvím přetrvávajícím i po STEMI. Cíl: Zhodnotit paradoxní vztah mezi procenty osob, které zanechaly kouření, a skóre kvality života v souvislosti se zdravím (health-related quality of life, QOL) u nemocného se STEMI, u něhož byla provedena primární perkutánní koronární intervence (pPCI) radiálním (radial access, RA) versus femorálním přístupem (femoral access, FA). Metody: Do naší studie bylo zařazeno 138 pacientů se STEMI, u nichž byla provedena pPCI s použitím FA nebo RA. Byla stanovena procenta osob, které zanechaly kouření, a vypočítána skóre QOL. Výsledky: Pacienti ve skupině s RA (46 osob, 57 ± 9 let, 87 % mužů) měli v prvním týdnu po pPCI vyšší skóre v dotazníku European Quality of Life-5 Dimensions (EQ-5D) oproti skupině FA (92 pacientů, 57 ± 8 let, 75 % mužů [FA: medián 0,81 (0,22) vs. RA: 1 (0,22); p = 0,042]), i když při vstupním vyšetření byly hodnoty podobné (FA: medián 1 [0] vs. RA: 1 [0]; p = 0,992). Celková délka pobytu v nemocnici (RA: medián 3 [1] dny vs. FA: 4 [1]; p < 0,001) byla ve skupině RA významně kratší. Zatímco procento osob, které do jednoho roku po propuštění z nemocnice zanechaly kouření, dosáhlo ve skupině RA hodnoty 41 %, ve skupině FA to bylo 67 % (p = 0,003). Nezávislými prediktory pokračování v kouření po STEMI byly ženské pohlaví, doba od nástupu bolesti do dveří, a použití RA během pPCI. Závěr: Tato studie prokázala, že procento osob, které zanechaly kouření, je ve skupině RA ve srovnání se skupinou FA nižší. Vyšší míra pohodlí při léčbě STEMI s použitím RA může být spojena s menším povědomím o závažnosti onemocnění a nižší motivací k zanechání kouření. Proto je třeba se při každé návštěvě pacienta u lékaře pacienta dotazovat, zda kouří, zvláště u pacientů po prodělané pPCI s použitím radiálního přístupu.
Keywords: arteria femoralis; infarkt myokardu s elevacemi ST úseků; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Percutaneous Coronary Intervention; Smoking Cessation; Radial Artery; mužské pohlaví; výsledek terapie; Femoral Artery; Treatment Outcome; koronární angioplastika; ženské pohlaví; arteria radialis; lidé; ST Elevation Myocardial Infarction; Male; odvykání kouření; Female