Penetrující poranění srdce - Mikolášková, Monika; Ludka, Ondřej; Ondříková, Petra; Horváth, Vladimír; Němec, Petr; Špinar, Jindřich (Cor et Vasa (Brno), 2017)
Popisujeme vzácný případ penetrujícího poranění srdce a postup při řešení této ojedinělé, život ohrožující situace. Úspěšnost léčby této skupiny pacientů s těžkým poraněním se odvíjí od dodržení následujících zásad: rychlý převoz pacienta do nemocnice, co nejrychlejší stanovení diagnózy a urgentní řešení vysoce odborným chirurgickým týmem. Nejvíce potřebných informací v takovém případě poskytne echokardiografie, která zároveň umožňuje rychlou neinvazivní diagnostiku penetrujících poranění srdce.
Keywords: Male; výsledek terapie; pokus o sebevraždu; bodné rány; penetrující rány; Wounds, Stab; kardiochirurgické výkony; Wounds, Penetrating; Treatment Outcome; Heart Injuries; Middle Aged; poranění srdce; lidé středního věku; Humans; Cardiac Surgical Procedures; mužské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; Suicide, Attempted; počítačová rentgenová tomografie; lidé