Oběhová zástava u pacienta s významnou pulmonální regurgitací po chirurgické valvulotomii v deseti letech pro izolovanou plicní stenózu - Klofáč, Petr; Roubíček, Tomáš; Polášek, Rostislav (Cor et Vasa (Brno), 2018)
V dospělé populaci stoupá počet jedinců, kteří mají vrozenou srdeční vadu (VSV). Nyní je takových pacientů v absolutním čísle dva- až třikrát více než dětí s VSV. Je tedy důležité zvyšovat povědomí o nejčastějších VSV v dospělosti - defekty síňového septa (ASD), defekty komorového septa, koarktace aorty, Fallotova tetralogie (TOF) a pulmonální stenóza (PS). Jedná se o pacienty, kteří jsou v dětství po jedné nebo více operacích pro VSV, mají neoperovanou vadu (vada byla nevýznamná nebo inoperabilní) anebo vada nebyla dosud diagnostikována (nejčastěji ASD). Někteří pacienti se po dosažení dospělosti ztratí na různě dlouhou dobu z dispenzarizace. Díky časté absenci symptomů i při hemodynamicky významných vadách lékařskou péči dlouho nevyhledávají. My uvádíme případ 46letého muže s postupně progredující pulmonální regurgitací (PR) po chirurgické valvulotomii pro PS v deseti letech. Tento pacient i přes sledování kardiologem nebyl odeslán do specializovaného centra k referenčnímu vyšetření a po fyzické zátěži u něj došlo k oběhové zástavě na podkladě fibrilace komor (FK).
Keywords: výsledek terapie; Male; Middle Aged; stenóza pulmonální chlopně; Critical Care; srdeční zástava; plicní chlopeň; Heart Valve Prosthesis Implantation; Echocardiography; mužské pohlaví; chirurgická náhrada chlopně; echokardiografie; insuficience plicnice; Heart Arrest; Treatment Outcome; Pulmonary Valve Insufficiency; lidé; Humans; péče o pacienty v kritickém stavu; Ventricular Fibrillation; Pulmonary Valve Stenosis; Pulmonary Valve; lidé středního věku; fibrilace komor