Transkatétrová náhrada aortální chlopně jako možnost léčby u pacienta s komplexním kardiálním postižením - Zdráhal, Petr; Bis, Josef; Polanský, Pavel; Dušek, Jaroslav; Šťásek, Josef (Cor et Vasa (Brno), 2018)
Autoři předkládají případovou studii popisující diagnostický a léčebný postup u pacientky s námahovou dušností. Dominantní příčinou obtíží byla kombinovaná aortální vada a monstrózní obezita. Dalším zásadním nálezem byla kombinovaná mitrální vada a provokovaná midventrikulární obstrukce levé komory. Komplexní kardiochirurgický výkon nebyl doporučen s ohledem na velikost anulu aortální chlopně, masivní kalcifikace obou chlopní, extrémní obezitu a z toho plynoucí vysoké perioperační riziko. Jako alternativní postup byla zvolena transkatétrová náhrada aortální chlopně. Ve velmi obtíženém terénu bylo dosaženo maximálního možného výsledku, kdy došlo k výrazné regresi symptomů a midventrikulární obstrukce. Sdělení poukazuje na další možné využití stentových bioprotéz vedle zavedených indikací.
Keywords: Aortic Valve Stenosis; Female; Atrioventricular Block; dyspnoe; Transcatheter Aortic Valve Replacement; Heart Valve Prosthesis Implantation; aortální chlopeň; Obesity, Morbid; mitrální insuficience; výsledek terapie; aortální stenóza; ženské pohlaví; chirurgická náhrada chlopně; atrioventrikulární blokáda; lidé; Dyspnea; Treatment Outcome; transkatetrální implantace aortální chlopně; Aortic Valve; lidé středního věku; Middle Aged; Mitral Valve Insufficiency; morbidní obezita; Humans