Andrologická péče o pacienta po míšním traumatu - Šrámková, Taťána (Urologie pro praxi, 2019)
Sexuální zdraví je jedna z hlavních priorit pro muže po traumatickém poškození míchy a obnovení sexuálního zdraví je trvalou rehabilitační prioritou. Ochrnutí vyžadují multidisciplinární péčí, jejíž součástí je sexuologicko-andrologická intervence. Sexuolog- androlog nejčastěji řeší problematiku erektilní dysfunkce a infertility. V terapii erektilní dysfunkce ochrnutí profitují z perorální léčby inhibitory fosfodiesterázy pátého typu či topicky nebo intrakavernózně aplikovaného alprostadilu. Arteficiální ejakulace či operační odběr spermií s následným použitím asistované reprodukce umožní ochrnutému páru splnit reprodukční roli. Opomíjený je nedostatek testosteronu u ochrnutých, jež může být spojený nejen s narušením kvality sexuálního života a fertility, ale i kardiovaskulární morbiditou.
Keywords: Sperm Retrieval; Preimplantation Diagnosis; infekce močového ústrojí; Phosphodiesterase 5 Inhibitors; Erectile Dysfunction; Urinary Tract Infections; lidé; Urinary Catheterization; katetrizace močového měchýře; Adult; autonomní dysreflexie; dospělí; Reproductive Techniques, Assisted; poranění míchy; asistovaná reprodukce; inhibitory fosfodiesterasy 5; Paraplegia; Male; Humans; mužské pohlaví; preimplantační diagnóza; erektilní dysfunkce; paraplegie; Autonomic Dysreflexia; Spinal Cord Injuries; odběr spermií