Kyselina acetylsalicylová v primární prevenci – nové poznatky - Janský, Petr (Remedia, 2019)
V loňském roce byly publikovány dlouho očekávané výsledky tří klinických studií zkoumajících přínos dlouhodobé léčby kyselinou acetylsalicylovou v primární prevenci. Těchto studií se zúčastnily různé skupiny pacientů se zvýšeným kardiovaskulárním rizikem. Došlo sice k mírnému poklesu počtu kardiovaskulárních ischemických příhod, nepodařilo se však prokázat čistý klinický přínos léčby kyselinou acetylsalicylovou, neboť bylo zaznamenáno zvýšené riziko krvácivých komplikací.
Keywords: Humans; kardiovaskulární nemoci; hemoragické poruchy; Cardiovascular Diseases; Hemorrhagic Disorders; studie ASPREE; Aspirin; Primary Prevention; primární prevence; studie ARRIVE; lidé; studie ASCEND