Korelace exprese markerů Ki-67, MCM2, MCM5 a p53 ve tkáních a cytoblocích u pacientů s uroteliálním karcinomem močového měchýře - Háček, Jaromír; Brisuda, Antonín; Fontana, Marcela; Babjuk, Marko (Česká urologie, 2019)
Hlavní stanovisko práce: Studie se zabývá využitím imunocytochemie jako doplňkového vyšetření k močové cytologii. Předkládáme výsledky korelace exprese vybraných imunohistochemických markerů ve tkáni a cytobloku u pacientů s uroteliálním karcinomem močového měchýře. Cíl: Cílem studie je ověřit, zda koreluje exprese vybraných imunochemických markerů v bioptickém a cytologickém materiálu u pacientů s uroteliálním karcinomem močového měchýře. Materiál a metodika: U 77 pacientů (25 s diagnózou low‑grade uroteliálního karcinomu, 52 s diagnózou high‑grade uroteliálního karcinomu) jsme provedli imunochemické vyšetření vybraných protilátek Ki-67, MCM2, MCM5 a p53 ve tkáňových řezech z resekátu nádoru a v řezech z cytobloků z moči odebrané před chirurgickým výkonem. Porovnávali jsme míru exprese uvedených markerů ve tkáni a cytobloku každého pacienta. Výsledky: Zjistili jsme signifikantní rozdíly v expresi všech zkoumaných markerů mezi low ‑grade a high‑grade uroteliálními karcinomy, a to jak v tkáňových řezech, tak v řezech z cytobloků. U všech markerů jsme prokázali korelaci exprese ve tkáňovém řezu s expresí v cytobloku. Závěr: Imunocytochemické vyšetření materiálu z adekvátně buněčného cytobloku má obdobnou výpovědní hodnotu jako imunohistochemické vyšetření nádorové tkáně.
Keywords: Cytodiagnosis; Biomarkers, Tumor; cytodiagnostika; nádorové biomarkery; exprese genu; Clinical Trials as Topic; Urine; Humans; moč; nádory močového měchýře; lidé; Urinary Bladder Neoplasms; Carcinoma, Transitional Cell; Gene Expression; Immunohistochemistry; klinické zkoušky jako téma; karcinom z přechodných buněk; imunohistochemie