Chůze v evidenci pohybových aktivit osob se zrakovým postižením - Bláha, Ladislav (Studia Sportiva, 2013)
Pro osoby se zrakovým postižením (ZrP) je provozování pohybových aktivit v mnoha směrech náročnější. Negativní trendy současného životního stylu spojené s nevyvážeností příjmu a výdeje energie na ně však mohou doléhat ve zvýšené míře. Příležitostí k energetickému výdeji není příliš mnoho. K nejčastěji udávaným pohybovým aktivitám osob se zrakovým postižením patří chůze. Její realizace může být ale spojena s řadou problémů. Cílem studie bylo zjistit, v jaké míře se realizují objemy každodenních PA ve srovnání s pasívním odpočinkem a jsou tak součástí běžného života u osob se ZrP. Krátkou verzí dotazníku IPAQ jsme u občanů se zrakovým postižením (n = 152) v Ústeckém kraji zjišťovali ukazatele charakterizující uplatňované pohybové aktivity a inaktivity během týdne. Získaná data byla přepočítána na hodnoty MET a MET-min · týden–1. Na celkovém objemu vykazovaných aktivit během týdne (2 967 MET-min · týden–1) se značnou měrou podílí chůze (2 222 MET-min · týden–1). Získaná data jsme se pokusili objektivizovat aplikací pedometrů, která ukázala reálně nízké objemy kroků u vybraných jedinců. Ukazuje se, že jen malá část osob se ZrP plní více zdravotně doporučovaných kriterií. Jejich životní styl může trpět přemírou sedavých aktivit, které mohou nepříznivě ovlivňovat zdraví. Doporučujeme podporovat jejich aktivitu přítomností trasérů, zlepšením v navigaci a přípravou specifických programů. Opatření vidíme také na úrovni komunální politiky.
Keywords: Healthy Lifestyle; pohybová aktivita; chůze; Humans; Persons with Visual Disabilities; Motor Activity; zdravý životní styl; zrakově postižení; Walking; lidé