Bezbariérová Olomouc – příklad dobré praxe přístupu města k podpoře vytváření podmínek pro volnočasové aktivity osob nejen se zdravotním postižením - Čuková, Jana; Ješina, Ondřej; Kučera, Martin (Studia Sportiva, 2013)
Spolupráce různě zaměřených veřejných institucí s cílem rozvoje volnočasových aktivit osob se zdravotním postižením je klíčová ve vztahu k naplňování řady legislativních norem (Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením, Zákonu o podpoře ve sportu aj.). Město Olomouc je jedním z dlouhodobě nejaktivnějších subjektů na komunální úrovni, který řeší podporu osob se zdravotním postižením či zdravotním znevýhodněním komplexně. V roce 2012 započala intenzivní spolupráce Centra APA (Katedra APA, FTK UP v Olomouci) s odborem sociálních věcí na řešení bezbariérovosti kulturních i sportovních objektů, veřejného prostranství, dětských hřišť apod. V rámci snah o sjednocení metodik a sdílení informací hodláme při monitoringu bezbariérovosti využít spolupráce s firmou Kazuist s. r. o. Centrum APA bylo přizváno do skupiny komunitního plánování. Při řešení odborných prací využíváme konkrétních zakázek ze strany města pro rozvoj volnočasových aktivit, podporu cestovního ruchu a sociálních služeb.
Keywords: mapy jako téma; Persons with Disabilities; volnočasové aktivity; Česká republika; architektonická přístupnost; plánování měst; Humans; Leisure Activities; Legislation as Topic; zákonodárství jako téma; lidé; Local Government; postižení; City Planning; Maps as Topic; Czech Republic; místní státní správa; Architectural Accessibility