Nabídka a organizace pohybových aktivit u dětí a dospělých se specifickými potřebami ve městě Jyväskylä, Finsko - Pátek, Aleš (Studia Sportiva, 2013)
V rámci čtyřměsíční zahraniční stáže jsem měl možnost získávat zkušenosti na odboru sportu města Jyväskylä. Tento odbor, podobně jako v městech České republiky, zajišťuje sportovní aktivity obyvatel města a stará se o sportoviště ve městě Jyväskylä. Odbor má na starosti aplikované pohybové aktivity a zdraví prospěšné činnosti pro občany města bez rozdílu věku a fyzických schopností (děti, senioři, osoby s postižením a lidé s chronickým onemocněním) a také pro osoby ohrožené sociálním vyloučením (nezaměstnaní, imigranti). Odbor zaměstnává 20 instruktorů, 30 peer instruktorů a 80 brigádníků, kteří organizují jednotlivé aktivity pro občany. Systém funguje už více jak třicet let a ve městě Jyväskylä patří v tomto ohledu ve Finsku k průkopníkům. V nabídce aktivit se objevují nejen aktivity ve vodě, v tělocvičně, v posilovně a na hřišti, ale také v přírodě, na sněhu nebo na ledě. Pro nezaměstnané a osoby s postižením je většina aktivit zdarma a senioři a děti mají slevy.
Keywords: Humans; Leisure Activities; veřejná politika; Motor Activity; Public Policy; pohybová aktivita; Sports for Persons with Disabilities; postižení; Finland; Transportation; Sports; Persons with Disabilities; sporty pro handicapované; plánování měst; Socioeconomic Factors; socioekonomické faktory; sociální plánování; Finsko; volnočasové aktivity; doprava; Social Planning; lidé; City Planning; dítě; Child; Aged; senioři; sporty