Srovnání alternativních pohybových aktivit a her u osob se specifickými nároky v ČR a zahraničí - Trávníková, Dagmar (Studia Sportiva, 2013)
Příspěvek představuje různé přístupy v oblasti alternativních pohybových aktivit osob se specifickými nároky na základě spolupráce Fakulty sportovních studií a dalších institucí zabývajících se touto problematikou. V rámci projektu CZ.1.07/2.4.00/17.0037 probíhají krátkodobé stáže, semináře a konzultace akademiků a studentů FSpS a spolupracujících institucí, jejichž hlavním cílem je srovnání pojetí pohybových aktivit u různých typů postižení či specifických nároků a jejich následné uvedení do praxe na jednotlivých institucích. Akademici a studenti tak mají možnost načerpat nové zkušenosti a dovednosti z nejrůznějších oblastí alternativních pohybových aktivit jako jsou např. dramatické aktivity u Neslyšících, Halliwickova metoda plavání, žonglérské a psychomotorické hry, psychomotorická terapie, využívání kompenzačních pomůcek, aj.
Keywords: poruchy zraku; Persons with Disabilities; drama; Slovenia; Games, Recreational; Humans; Švýcarsko; Education, Special; plavání; Czech Republic; rekreační hry; Swimming; psychomotorický výkon; lidé; Vision Disorders; Switzerland; pomůcky pro sebeobsluhu; Slovinsko; Exercise Movement Techniques; Universities; Česká republika; Hearing Disorders; Drama; postižení; poruchy sluchu; techniky cvičení a pohybu; Self-Help Devices; Psychomotor Performance; univerzity; speciální vzdělávání