Léčba betablokátory u infarktu myokardu v éře primární PCI - Janský, Petr (Intervenční a akutní kardiologie, 2019)
Léčba betablokátory je již několik desetiletí základní součástí sekundární prevence po prodělaném infarktu myokardu. Studie, které prokázaly příznivý prognostický efekt betablokátorů, byly provedeny v době před rutinním používáním reperfuzní léčby. U pacientů, kteří jsou léčeni fibrinolytickou léčbou, je jejich přínos méně výrazný. Ještě méně jasná je situace u pacientů, kteří jsou léčeni primární perkutánní koronární intervenci, neboť dosavadní prospektivní studie i observační data z registrů nedávají zatím na indikace a klinický přínos betablokátorů jednoznačný pohled.
Keywords: Adrenergic beta-Antagonists; infarkt myokardu; Treatment Outcome; beta blokátory; klinická studie jako téma; Humans; Percutaneous Coronary Intervention; lidé; Myocardial Infarction; koronární angioplastika; Clinical Studies as Topic; sekundární prevence; Secondary Prevention; výsledek terapie