Sezónní změny v pohybové aktivitě a sedavém chování u dívek ve věku 6-11 let - Materová, Eliška; Pelclová, Jana (Tělesná kultura (Olomouc. Print), 2018)
Východiska: Sezónnost a změny počasí mohou významně ovlivnit pohybovou aktivitu (PA) i sedavé chování (SCH) u dětí mladšího školního věku. Cíle: Hlavním cílem studie je proto posoudit sezónní změny v pohybové aktivitě a sedavém chování u dívek ve věku 6–11 let v rámci tří ročních období (podzim, zima, jaro). Metodika: Longitudinální studie se zúčastnilo 31 dívek ze Základní školy ve Vnorovech. Intenzita a objem PA a SCH byly měřeny akcelerometrem ActiGraph GT3X+ ve třech ročních obdobích v sedmi po sobě následujících dnech. Extrakce dat byla provedena v listopadu, únoru a květnu školního roku 2015/2016. Dívky prvního stupně byly rozděleny dle věku na mladší a starší skupinu. Denní meteorologické údaje (průměrná teplota, srážky, rychlost větru, denní světlo) byly získány z nejbližší meteorologické stanice na letišti v Kunovicích. Výsledky měření byly statisticky zpracovány v počítačovém programu IBM SPSS Statistics (Verze 22 pro Windows). Pro zjištění sezónních změn byla použita analýza variance opakovaného měření (ANOVA) se stanovenou hladinou statistické významnosti na p ≤ 0,05. Výsledky: Mezi jednotlivými ročními obdobími byly zjištěny signifikantní rozdíly jak v PA nízké intenzity (F = 4,21; p = 0,022) a střední až vysoké intenzity (F = 12,54; p = 0,001), tak i v sedavém chování (F = 8,39; p = 0,001). V podzimním období (listopad), které bylo z hlediska teplotního průměru nejstudenější, byly zjištěny nejvyšší hodnoty SCH. Naopak v jarním měsíci (květen), s nejvyšší průměrnou teplotou a dobou denního světla, byly zjištěny nejnižší hodnoty SCH a nejvyšší hodnoty PA nízké a střední až vysoké intenzity. Mladší dívky vykazovaly nižší hodnoty SCH a vyšší hodnoty PA oproti starším dívkám ve všech sledovaných obdobích. Závěry: Byly prokázány sezónní změny v objemu PA různé intenzity a SCH u dívek mladšího školního věku. U této věkové skupiny je třeba brát v úvahu faktor sezónnosti jak při sledování pohybového a sedavého chování, tak při přípravě pohybových intervencí.
Keywords: výzkum; mladiství; Motor Activity; Sedentary Behavior; lidé; Child; dítě; Adolescent; ženské pohlaví; Humans; Female; pohybová aktivita; sedavý životní styl; Research