Psychometrické vlastnosti slovenskej verzie dotazníka Proactive Coping Inventory: konštruktová validita a vnútorná konzistencia - Sollár, Tomáš; Solgajová, Andrea; Romanová, Martina; Hudáková, Miriama; Slaměník, Ivan (Československá psychologie, 2019)
Zámer. Cieľom štúdie bolo posúdenie psychometrických vlastností, validity a vnútornej konzistencie slovenskej verzie dotazníka PCI. Štúdia sa zaoberá a) skúmaním faktorovej štruktúry dotazníka PCI, b) skúmaním položkovej analýzy a vnútornej konzistencie škál PCI a c) diskriminačnou validitou. Súbor a procedúra. Súbor tvorili dospelí zamestnaní participanti (n = 540) so zastúpením všetkých krajov na Slovensku, z toho 22 % mužov a 78 % žien. Vekové rozloženie bolo v rozpätí od 20 do 60 rokov, s priemerným vekom 38,62 (SD = 10,78). Štatistická analýza. Modely boli hodnotené pomocou konfirmačnej faktorovej analýzy, metódou Maximum likelihood (ML), indexami zhody: χ2 test, χ2/df, RMSEA, 90% CI pre RMSEA, CFI, GFI, a informačnými kritériami AIC, BIC. Položková analýza bola realizovaná deskriptívnymi charakteristikami a koeficientom popularity položiek p. Vnútorná konzistencia bola hodnotená Cronbachovým koeficientom α, koeficientom ω, korelácie Pearsonovým koeficientom súčinovej korelácie. Výsledky. Sedemfaktorový a trojfaktorový model dotazníka ani jednofaktorové modely škál dotazníka nevykazujú dobrú zhodu s dátami. Modifikované jednofaktorové modely vykazujú dobrú zhodu s dátami. Vnútorná konzistencia škál je vo všetkých prípadoch nízka α = ω = ,55–,78. Položková analýza identifikovala problematické položky. Škály dotazníka navzájom korelujú. Výsledky otvárajú otázku, či ide o problém ovplyvnený viac prekladom, alebo súvisí s konštrukciou pôvodnej škály. V aktuálnej podobe v slovenských pomeroch dotazník PCI nedosahuje požadované psychometrické vlastnosti a sú potrebné jeho ďalšie modifikácie. Je potrebné vylepšiť zhodu viacfaktorových modelov s dátami a výrazne zlepšiť vnútornú konzistenciu dotazníka. Obmedzenia štúdie. Výberový súbor nie je reprezentatívny, vzhľadom na nepravdepodobnostný typ výberu a prevahu žien. Obmedzením je tiež exploračný charakter analýz modifikovaných modelov dotazníka PCI.
Keywords: Sense of Coherence; průzkumy a dotazníky; Psychometrics; Female; životní smysluplnost; psychometrie; Adaptation, Psychological; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; Slovakia; lidé; faktorová analýza statistická; Personality Inventory; adaptace psychologická; Male; Slovenská republika; osobnostní dotazník; mužské pohlaví; Factor Analysis, Statistical; Humans