Hypolipidemika a cílové hodnoty lipidů - Kyselák, Ondřej; Soška, Vladimír (Via practica, 2019)
Hypolipidemika jsou jedny z celosvětově nejvíce předepisovaných léčiv. V roce 2016 vyšla nová odborná doporučení Evropské kardiologické společnosti (ESC) pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění v klinické praxi a také nová společná doporučení ESC a EAS (Evropské společnosti pro aterosklerózu) pro management dyslipidemií, ve kterých se objevilo několik změn oproti předchozí verzi doporučení. Jde například o změny v kategorizaci pacientů do jednotlivých skupin kardiovaskulárního rizika a některé změny v cílových hodnotách LDL-cholesterolu. Dosahování těchto cílových hodnot, které je většinou velmi obtížné či nemožné u pacientů s familiární hypercholesterolemií, by měl usnadnit příchod velmi účinné skupiny hypolipidemik, PCSK9 inhibitorů.
Keywords: hypercholesterolemie; kardiovaskulární nemoci; Cholesterol, LDL; dyslipidemie; hypolipidemika; LDL-cholesterol; PCSK9 inhibitory; Antibodies, Monoclonal; lidé; Hypercholesterolemia; ezetimib; cholestyraminová pryskyřice; Hypolipidemic Agents; Proprotein Convertase 9; Lipids; Fibric Acids; Dyslipidemias; Humans; lipidy; proproteinkonvertasa subtilisin/kexin typu 9; Triglycerides; Cholestyramine Resin; triglyceridy; Drug Therapy, Combination; deriváty kyseliny fibrové; kombinovaná farmakoterapie; Ezetimibe; statiny; monoklonální protilátky; PCSK9 Inhibitors; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; Cardiovascular Diseases