Centrální tloušťka rohovky u normotenzních a hypertenzních glaukomů - Lešták, Ján; Pitrová, Šárka; Nutterová, Elena (Česká a slovenská oftalmologie, 2018)
Cílem práce bylo zjistit, zda existuje rozdíl v centrální tloušťce rohovky (CCT) u pacientů s hypertenzním (HTG) a normotenzním glaukomem (NTG). Následně porovnat aplikací prostaglandinů korigovanou CCT (CCT korekce) u obou typů glaukomů. Soubor a metodika: Do souboru bylo zařazeno 100 očí u 50ti pacientů (průměrného věku 67 let) s HTG (100 očí) a 100 očí u 50ti pacientů (průměrného věku 62,6 let) s NTG. Antiglaukomatika, pokud byla indikována, užívali nemocní alespoň posledních pět let. Vylučujícím kritériem bylo onemocnění rohovky, stavy po laserových výkonech na rohovce a vysoká ametropie. U všech byla CCT změřena pomocí ultrazvukového pachymetru Tomey Handy Pachymeter SP100 stejným lékařem. Výsledky: Statistické vyhodnocení ukázalo, že v případě CCT i CCT korekce byly hodnoty nižší u skupiny pacientů s NTG než u pacientů s HTG. V případě CCT rozdíl nebyl statisticky významný (NTG 554,9 ± 35,7 vs. HTG 561,4 ± 32,7, p = 0,181). V případě CCT korekce byl rozdíl větší, ale statisticky nevýznamný (NTG 550,8 ± 35 vs. HTG 559,6 ± 33,1, p = 0, 06). Závěr: CCT byla v našem souboru u NTG nižší než u HTG, ale tyto hodnoty nebyly statisticky významné. Při porovnání aplikací prostaglandinů korigované CCT (CCT korekce) u obou typů glaukomů se tento rozdíl zvýšil, ale nebyl statisticky významný. Tento rozdíl mohl být způsoben nerovnoměrným zastoupením nemocných léčených prostaglandiny v obou skupinách.
Keywords: oční hypertenze; pachymetrie rohovky; dospělí; Ocular Hypertension; Aged; senioři; lidé středního věku; prostaglandiny; Glaucoma; Female; Clinical Studies as Topic; klinická studie jako téma; mužské pohlaví; Low Tension Glaucoma; lidé; Prostaglandins; Middle Aged; ženské pohlaví; Humans; centrální tloušťka rohovky; normotenzní glaukom; Corneal Pachymetry; glaukom; Male; Adult