Prevalence of hepatitis C virus infection in adults with the risk factors - Dyrhonová, Markéta; Hašková, Kateřina; Vránová, Jana; Chlíbek, Roman (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2019)
Chronickou hepatitidu C (CHC) lze v současné době již pokládat za vyléčitelné onemocnění v naprosté většině případů. Analýza epidemiologických dat o infekci virem hepatitidy C (HCV) získaných v ambulanci praktického lékaře (PL) poukazuje na podhodnocení této diagnózy v České republice. Ukazuje na důležitost primární péče ve vyhledávání HCV infekce v populaci i na potřebu šíření poznatků o této nemoci mezi laiky i zdravotníky. Cílem této práce je stanovení prevalence anti HCV protilátek a přítomnosti ribonukleové kyseliny (RNA) HCV u jedinců s rizikovou anamnézou v ambulanci PL. Během 10 měsíců v roce 2016-2017 bylo v jedné ambulanci PL provedeno 1620 komplexních vyšetření registrovaných klientů. Z těchto vyšetřených bylo 627 určeno jako rizikových. Každý rizikový jedinec měl proveden test na detekci anti HCV protilátek, včetně detekce HCV RNA metodou polymerázové řetězové reakce (PCR) v případě anti HCV pozitivity. Anti HCV pozitivních bylo celkem 19, prevalence 3,03 %, z nich 5 mělo detekovanou HCV RNA, prevalence 0,8 %.
Keywords: Prevalence; Primary Health Care; primární zdravotní péče; prevalence; Hepatitis C, Chronic; lidé; Seroepidemiologic Studies; séroepidemiologické studie; Humans; chronická hepatitida C