Dekontaminace zasahujících složek při kontaminaci vysoce rizikovými biologickými agens - Rybka, Aleš; Gavel, Alan; Pražák, Pavel; Meloun, Jakub; Pejchal, Jaroslav (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2019)
Dekontaminace je jedním z klíčových procesů snižujících riziko šíření vysoce rizikových biologických patogenů, mezi které řadíme i mikroorganismy ze skupiny vysoce nakažlivých nemocí. Zatímco dekontaminace objektů a povrchů obvykle nevyžaduje urgentní řešení, dekontaminace personálu používajícího osobní ochranné prostředky je prováděna bezprostředně po skončení činnosti v nebezpečné zóně. Účinnost tohoto procesu, pro který je vyhrazený relativně krátký časový úsek, závisí zejména na množství mikroorganismu, bezprostřední dezinfekci spojené s následným mechanickým očištěním kontaminovaného místa, druhu dezinfekčního přípravku, jeho koncentraci, spektru účinku, délce expozice, vnějších podmínkách (teplota, pH, vlhkost, biologická i nebiologická zátěž), technických prostředcích, druhu dekontaminovaného povrchu (zejména pórovitost) i s ohledem na materiálovou kompatibilitu a v neposlední řadě na zkušenostech osoby, která dekontaminaci provádí nebo podstupuje. Experimentální testy za použití vhodného biologického simulantu jsou nezbytné k identifikaci vlivů výše uvedených faktorů. Po nalezení optimálního způsobu dekontaminace by měl následovat praktický výcvik všech složek a jeho zavedení do výcvikového programu.
Keywords: Disinfectants; dekontaminace; Decontamination; Anthrax; lidé; Spores, Bacterial; biologické agens; osobní ochranné prostředky; Personal Protective Equipment; ohnisko nákazy; spory bakteriální; Biological Factors; biologické faktory; CBRN; dezinficiencia; antrax; Humans