Chemoembolizace hepatocelulárního karcinomu - analýza výsledků léčby na základě dat z národních registrů - Rohan, Tomáš; Andrašina, Tomáš; Uher, Michal; Matkulčík, Peter; Zavadil, Jan; Staňková, Monika; Hansen Čechová, Barbara; Jandurová, Lujza; Válek, Vlastimil (Klinická onkologie, 2019)
Východiska: Cílem je zhodnotit přínos transarteriální chemoembolizace (transarterial chemoembolization TACE) u léčby hepatocelulárního karcinomu (hepatocellular carcinoma HCC) na základě analýzy dat z národních registrů a porovnání výsledků mezi regiony s nestejnou frekvencí využití radiologických intervenčních metod. Materiály a metody: V Národním onkologickém registru bylo v letech 2010-2016 evidováno 4 343 pacientů s primární diagnózou HCC jater. Tato data byla doplněna o údaje z Národního registru hrazených zdravotních služeb a Evidence zemřelých osob. Primární léčba HCC byla kategorizována jako jaterní resekce, ablace jater, TACE jater a chemoterapie. Analýza dat z regionů poskytla údaje o frekvenci léčebných výkonů intervenční radiologie pro léčbu HCC. Všech 14 krajů bylo rozděleno na základě četnosti použití intervenčních metod ( < 15 %, > 15 %) na regiony s vysokou a nízkou mírou zastoupení radiologických intervencí při léčbě HCC. Pro analýzu přežití byl použit Kaplanův-Meierův test a k analýze míry rizika (hazard ratio - HR) Coxův regresní model. Výsledky: Dle dostupných údajů bylo primárně léčeno jen 1 730 pacientů, z nichž 285 (16,5 %) bylo léčeno TACE. Medián přežití celé analyzované populace byl signifikantně rozdílný v regionech s vysokou a nízkou mírou četností radiologické intervenční léčby (13,2 vs. 6,5 měsíce, p < 0,001), přičemž pacienti z oblasti s vysokou četností radiologické intervenční léčby měli signifikantně nižší riziko úmrtí během léčby (HR 0,73; 0,66 - 0,81). Medián přežití pacientů léčených TACE byl 15,8 měsíce (13,5 -18,1), rozdíl přežití nebyl v regionech signifikantní. Závěr: Použití radiologické intervenční léčby je významným faktorem přežití pacientů s HCC. Studium dat z onkologických registrů může být zdrojem dalších užitečných informací a potenciálně tak zvýšit efektivitu léčby.
Keywords: intervenční radiologie; analýza přežití; chemoembolizace; lidé; Carcinoma, Hepatocellular; Survival Analysis; staging nádorů; Radiology, Interventional; hepatocelulární karcinom; Neoplasm Staging; Chemoembolization, Therapeutic; Humans