Stručná analýza četnosti použití a spektra animálních modelů ve výzkumu cévních mozkových příhod - Hložková, Jana; Juračková, Veronika; Suchý, Pavel; Scheer, Peter; Mikulík, Robert (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2019)
Cíl: Vývoj nových léčiv a léčebných postupů se v současnosti bez zvířecích modelů neobejde. Vzhledem k unikátní komplexnosti CMP je počet modelů ji studujících neobvykle široký. Cílem přehledu je popsat a jednoduše analyzovat spektrum používaných experimentálních modelů a běžně používaných živočišných druhů ve výzkumu CMP. Metody: Publikace byly vyhledány v listopadu 2017 v databázích: PubMed, Science Direct, Wiley Online Library a Springer Link pomocí kombinace klíčových slov. U každého modelu CMP byl evidován typ modelu, druh zvířete, jeho pohlaví a věk a byla vyhodnocena četnost výskytu v sledovaných publikačních databázích. Vyloučeny byly nerelevantní publikace a duplicity. Výsledky: Z 26 198 článků bylo dohledáno 3 093 relevantních odkazů, které odpovídaly zadání metodologie. Výsledky byly zpracovány v přehledové tabulce. Závěr: Práce mapuje četnost použití animálních modelů a používaných živočišných druhů v problematice výzkumu CMP.
Keywords: Animals; Gerbillinae; Rabbits; cévní mozková příhoda; ovce; Mice; prasata; Stroke; kočky; Dogs; myši; Primates; Cats; modely nemocí na zvířatech; Swine; Sheep; Disease Models, Animal; krysa rodu Rattus; králíci; zvířata; primáti; Rats; psi