Sarkopenie, revidovaná evropská diagnostická kritéria 2018 - Topinková, Eva (Geriatrie a gerontologie, 2019)
Práce seznamuje s revidovaným evropským konsenzem pro definici a diagnózu sarkopenie navrženým evropskou pracovní skupinou European Working Group on Sarcopenia in Older People v roce 2018. Sarkopenie je definována jako progresivní generalizované onemocnění kosterních svalů spojené se zvýšeným rizikem zdravotních komplikací – pádů, zlomenin, fyzické disability a úmrtí. Dále je popsán algoritmus pro screening a diagnózu sarkopenie. V článku je podán podrobný přehled screeningových a diagnostických metod včetně konsenzuálně doporučených diagnostických hodnot (cutoffs) jednotlivých vyšetření.
Keywords: tělesná a funkční výkonnost; sarkopenie; lidé; Physical Functional Performance; terminologie jako téma; svalová hmota; Practice Guidelines as Topic; Terminology as Topic; svalová síla; Sarcopenia; Humans; Muscle Strength; směrnice pro lékařskou praxi jako téma