Intravenózní aplikace vysokých dávek vitaminu C - Pospíšilová, Alena; Hudosová, Tereza; Vrchová, Kristýna (Geriatrie a gerontologie, 2019)
Východiska: Vitamin C je významným antioxidantem v lidském těle. Vysokodávková infuzní terapie vitaminem C (dále jen IVC) umožňuje podání gramových dávek během jedné aplikace, čímž je dosaženo vysoké plazmatické hladiny vitaminu C v krvi. Podmínkou pro adekvátní indikaci IVC terapie je dostatečná informovanost široké veřejnosti o jejích benefitech i limitech. Cílem bylo zjistit informovanost a názory široké veřejnosti na IVC terapii a porovnat míru informovanosti mezi odbornou a laickou veřejností. Metodika: Kvantitativní výzkum byl realizován prostřednictvím dotazníku vlastní konstrukce. Dotazník byl šířen snowball metodou. Do výzkumu bylo zařazeno 259 respondentů, z toho 106 respondentů z odborné sféry (lékaři, sestry) a 153 respondentů z laické sféry. K ověření statistické závislosti byl použit Mann-Whitney U test a Pearsonův chí-kvadrát test. Testování proběhlo na hladině významnosti 0,05. Výsledky: Nebyl prokázán rozdíl v informovanosti o IVC mezi odbornou a laickou veřejností (p = 0,495). Ze 14 znalostních otázek dosahovala odborná veřejnost průměrně 8,48 správné odpovědi a laická veřejnost 8,62. Z respondentů bylo 69 % ochotno IVC terapii podstoupit. V případě zájmu o podstoupení IVC terapie by jich 58 % navštívilo praktického lékaře, 80 % projevilo zájem o doplnění informací o IVC a 40 % z nich preferovalo získání informací prostřednictvím tisku. Závěr: IVC terapie není dostatečně propagována v odborné i laické sféře, a proto je vhodné o metodě více informovat širokou veřejnost. .
Keywords: intravenózní podání; Ascorbic Acid; Health Knowledge, Attitudes, Practice; IVC; lidé; Surveys and Questionnaires; Humans; vysoké dávky vitaminu C; kyselina askorbová; zdraví - znalosti, postoje, praxe; Administration, Intravenous; informovanost; průzkumy a dotazníky