Endovaskulární léčba traumatického krvácení u polytraumatických pacientů - Černá, Marie; Köcher, Martin; Prášil, Vojtěch; Čižmář, Igor (Česká radiologie, 2019)
Cíl: Cílem práce je zhodnotit výsledky endovaskulární léčby poranění tepen, vyjma traumatického poranění aorty, u pacientů s polytraumatem vyšetřovaných na CT protokolem na polytrauma. Metodika: V období od ledna 2008 do prosince 2018 jsme na našem pracovišti léčili 62 pacientů s polytraumatem pro poranění tepen. Jednalo se o 42 mužů a 20 žen ve věku od 3 do 87 let, věkový průměr byl 43 roky. Devět nemocných mělo endovaskulárně léčeno cévní poranění jater, 30 nemocných poranění sleziny, jeden nemocný měl současně trauma jater a sleziny, 12 pacientů poranění vnitřních iliakálních tepen, jeden nemocný měl poraněnou dolní frenickou tepnu a jeden pacient subklaviální tepnu. Výsledky: Primární úspěšnost endovaskulární léčby byla v našem souboru 62 pacientů a 63 léčených poranění 96,8 %. Velké komplikace (opětovné krvácení s následnou reintervencí) se vyskytly u dvou nemocných, tj. ve 3 % (v 10 % u poranění jater, ve 3 % u poranění sleziny). Žádné jiné velké komplikace v souvislosti s endovaskulární léčbou se v souboru nevyskytly. Závěr: Endovaskulární léčba cévního poranění, především parenchymových orgánů a pánve, je metoda jednoduchá, účinná, s velmi malým rizikem komplikací.
Keywords: Hemorrhage; poranění břicha; Abdominal Injuries; krvácení; endovaskulární výkony; Tomography, X-Ray Computed; Endovascular Procedures; rány a poranění; počítačová rentgenová tomografie; lidé; Multiple Trauma; Wounds and Injuries; Humans; polytrauma