Keňa – to není z pohledu lékaře „jen“ malárie - Vinklerová, Kateřina (Vojenské zdravotnické listy, 2019)
Keňa je přímořský rovníkový stát ve východní části afrického kontinentu s typicky tropickým podnebím. Před návštěvou této země (dle délky, charakteru a místa pobytu) je třeba doočkovat žlutou zimnici, hepatitidu A, hepatitidu B a břišní tyfus, eventuelně vzteklinu. Dalším problémem je brucelóza nebo endemická malárie, s typickým výskytem v oblastech nad 2 500 m n.m., v okolí hlavního města Mombasy a podél mořského pobřeží. Endemický výskyt je hlášen i pro choleru. Ve stojatých sladkých vodách hrozí parazitární nákaza schistosomózou. Tropické druhy invazivních komárů jsou v této zemi přenašeči nejen již výše zmíněné žluté zimnice, ale také virových onemocnění jako je dengue a chikungunyi.
Keywords: žlutá zimnice; Hepatitis A; Cholera; Voluntary Programs; Hepatitis B; Volunteers; vakcinace; hepatitida B; Malaria; lidé; dengue; tropické lékařství; cholera; dobrovolní pracovníci; Dengue; Brucellosis; Yellow Fever; Tropical Medicine; Vaccination; Medical Missions; brucelóza; hepatitida A; vakcína proti žluté zimnici; ADRA; dobrovolné programy; Keňa; Health Care Quality, Access, and Evaluation; zdravotní péče - kvalita, dosažitelnost a hodnocení; Schistosomiasis; Yellow Fever Vaccine; Kenya; malárie; lékařské mise; schistosomóza; Humans