MALT lymfom žaludku, zajímavý endoskopický obraz - Černá, Alena; Fojtík, Petr (Gastroenterologie a hepatologie, 2019)
Prezentujeme případ 59letého muže, u kterého byl dia gnostikován MALT lymfom žaludku. Zajímavý byl endoskopický obraz sliznice žaludku, který v nás vyvolal dia gnostické rozpaky. Lymfomy gastrointestinálního traktu mohou být snadno chybně dia gnostikovány kvůli nespecifi ckým symp tomům. Významnou roli vzniku onemocnění hraje infekce Helicobakter pylori. V popředí regrese MALT lymfomu žaludku stojí eradikační antibio tická terapie. Strategie léčby je individuální a záleží na pokročilosti onemocnění. Správná a včasná dia gnostika je klíčová při zahájení často úspěšné léčby.
Keywords: Diagnosis, Differential; Stomach Neoplasms; diferenciální diagnóza; Helicobacter pylori; lidé středního věku; Abdominal Pain; lidé; Middle Aged; mužské pohlaví; Endoscopy, Gastrointestinal; bolesti břicha; Male; Lymphoma, B-Cell, Marginal Zone; nádory žaludku; lymfom z B-buněk marginální zóny; gastrointestinální endoskopie; Humans